Naujienos

Interviu su privačios muzikos studijos „Rynvaidės menai“ vadove Ryna R. Kazlauskaite

VAIKŲ ir JAUNIMO MOTYVACIJOS TEMA

„Labai svarbu gyvenime tiksliai žinoti savo gyvenimo tikslą, netgi jei tas tikslas yra laikinas. Tai tarsi tam tikro tarpsnio gyvenimo projektas, kurį žmogus privalo įgyvendinti“,- taip teigia privačios muzikos studijos „Rynvaidės menai “vadovė Ryna R. Kazlauskaitė. „Jei žmogus turi aiškų įsivaizdavimą, ko jis nori, aiškius tikslus, tai jo pasiekimo proceso galimybės padidėja. To reikia pradėti mokytis nuo mažens. Vaikams labai greitai viskas atsibosta: tai jie nieko nenori daryti, nebežino, ko nori, arba pats noras yra laikinas.“

– Kodėl vaikai, kurie buvo pilni entuziazmo, greitai praranda motyvaciją, nebenori lankyti mokyklos, būrelių, pasirenka gatvę ir visišką neveiklumą?

– Tai sunkus klausimas. Daugeliu atvejų ne tik vaikai taip elgiasi, bet ir suaugusieji. Apie šitą problemą susimąsčiau seniai. Septyneri mokymosi metai studijoje – tai labai ilgas tarpas. Kaip sudominti ir išlaikyti vaikus, jaunimą ir suaugusiuosius, kad jie pasiliktų studijoje ir baigtų visą mokymosi kursą, o nesiblaškytų tarp noriu ir nenoriu? Ėmiausi tam tikrų motyvuojančių priemonių, padedančių vaikams, jaunimui, kurie pasirenka muzikos studijos „Rynvaidės menai“ pamokas, apsispręsti ir rasti save. Gerai apsvarsčiusi supratau, kad nėra taip paprasta šiame beprotiškų galimybių pasaulyje pasirinkti, ko iš tikrųjų norisi, galų gale, kada pradeda vaikas nebesuprasti, ko nori. Tada jis sako: „Man tas pats..“, „Man nesvarbu…“,-  ir taip palaipsniui praranda gyvenimo džiaugsmą bei pasitikėjimą savimi. Supratau, kad vaikams ir jaunimui, kurie lanko mano studiją, paprasčiausiai reikia konkretumo ir rezultatų. Mokyklos vardas, mokymosi laikotarpis, netgi metiniai koncertai, pagaliau baigimo diplomas nėra tinkama motyvacijos priemonė, kai kuriems tai nuobodus kelias… Palaipsniui rutina sunaikina norą judėti į priekį. Ir klausimas, kas po to… Mokymosi tikslas turi būti aiškus, konkretus ir, žinoma, pasiekiamas per kuo trumpesnį laiką. Todėl kiekvienas muzikinis kūrinys, daina mūsų studijoje yra projektas, o kiekvienas mokinys yra svarbaus projekto dalis. Kiekvienam mokiniui asmeniškai yra pasiūlomas projektas. Jie tiksliai žino, ką ir iki kada turi išmokti, atlikti, kas jų laukia po to. Tikisi ir žino, kad ir po smagaus projekto pabaigos prasidės naujas, gal dar įdomesnis ir smagesnis. Taip palaipsniui visa projektinė veikla, padalinta į mėnesius, metus, virsta nuolatiniu rezultatyviu motyvuotu tikslo siekimu. Taip studijoje ugdomos išskirtinės, įdomios, kūrybingos, siekiančios savo tikslų asmenybės. Todėl galiu pasidžiaugti, kad studijoje „Rynvaidės menai“ jau daugelį metų išsilaiko pastovus motyvuotų mokinių skaičius.

Profilio nuotrauka (GITAROS IR VOKALO AKADEMIJA)

Author: GITAROS IR VOKALO AKADEMIJA

RYNVAIDĖS MENAI - tai kryptingai organizuota veikla, siūlanti aukštos kokybės muzikos pamokas. Studijoje skambinama gitaromis, mokoma dainuoti, skambinti pianinu. Vaikai dalyvauja konkursuose, festivaliuose, projektuose, kūrybinėse stovyklose, įgyvendina įvairiausias savo idėjas.

Dienos akcijos | Dovanos | Nuolaidos
Eiti prie įrankių juostos